"Akademia świadomego odżywiania Pichconko.pl"

2017-10-19 15:18:00 red

Świadome odżywianie w dzisiejszych czasach jest niesamowicie istotne, wie o tym blogerka kulinarna Ewelina Brodnicka, która podczas warsztatów „Akademii Świadomego Odżywiania Pichconko.pl” przekazała swoją wiedzę dzieciom z kaliskich szkół i placówek. Dzięki darmowym lekcjom mogły one samodzielnie przygotowywać posiłki wegetariańskie i wegańskie.

fot. MW
fot. MW

Początkowo plan „Akademii Świadomego Odżywiania Pichconko.pl” miał obejmować cykl identycznych zajęć dla 140-osobowej grupy dzieci. Jednak przedział wiekowy zgłoszonych i ich różnorodne zainteresowania kulinarne sprawiły, że menu podczas warsztatów zmieniało się parokrotnie. – Mieliśmy bazować jedynie na polskich propozycjach nawiązujących kulinarnie do naszych regionów ale przeważyły tu inspiracje zaczerpnięte podczas ostatnich podróży kulinarnych – mówi Ewelina Brodnicka.

Dzieci podczas warsztatów dostały do użycia wszystkie niezbędne przyrządy, tak aby poczuć się jak w prawdziwej kuchni – garnki, patelki, kuchenki gazowe, a wszystko to pod bacznym okiem blogerki kulinarnej, pomysłodawczyni i koordynatorki Akademii Zdrowego Odżywiania Eweliny Brodnickiej – Podpowiadam im jak zachowywać się w kuchni, żeby być bezpiecznym i jak przede wszystkim przygotowywać jedzenie, żeby było pyszne, a jednocześnie wegetariańskie, bez użycia mięsa – mówi Brodnicka.

Świadome odżywianie staje się coraz ważniejsze – Myślę, że jest to taka podstawa. Jestem wegetarianką i nie propaguje jedzenia mięsa, staram się docierać z tym do ludzi. Nie robię tego jakoś natarczywie, nie jestem z tych wegetarian, którzy po prostu „wciskają” swoją ideologię. Jeśli ktoś chce jeść mięso to oczywiście to szanuję, ale uważam, że w najmłodszych jest siła jeśli chodzi o wegetarianizm. To najmłodsi tak naprawdę będą stanowić nasze przyszłe pokolenie. Jeśli nauczymy ich tego, że to jedzenie rzeczywiście jest pyszne i może być bez mięsa to oni będą tę wiedzę przekazywać dalej, a co więcej przekażą ją swoim rodzicom – mówi koordynatorka „Akademii Świadomego Odżywiania Pichconko.pl”.

Jak przekonuje Ewelina Brodnicka kuchnia wegetariańska na pewno nie jest nudna – Powiem więcej, bardzo trudno jest zrobić coś pysznego wegetariańskiego. Moim zdaniem mięso potrafi zrobić każdy, bardzo trudno jest je zepsuć w przygotowaniu – na przykład przesmażyć. Natomiast wyciągnąć smak z warzyw, owoców, tak żeby zainteresować osobę, która jest „mięsożerna” jest prawdziwym wyzwaniem.

Warsztaty zostały dofinansowane ze środków Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich w ramach Konkursu Mikrodotacji Wielkopolska Wiara 2017. Działania koordynuje Stowarzyszenie Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich „PISOP”. Unijna dotacja umożliwia m.in. zakupienie niezbędnego do gotowania sprzętu oraz produktów spożywczych.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować