Centrum Dietetyczne Naturhouse przy ul. Polnej 14 radzi dlaczego warto jeść szparagi!

2016-06-06 07:05:00 reklama@calisia.pl

5 powodów, dla których warto jeść szparagi! Sezon na szparagi mamy w pełni. Czy wiesz, że te niepozorne rośliny są skarbnicą witamin, minerałów i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Sprawdź dlaczego warto jeść szparagi!

Co wyróżnia szparagi spośród innych warzyw?

1) Szparagi to warzywa, które charakteryzują się niską wartością energetyczną, przy równoczesnej wysokiej zawartości składników odżywczych, w tym biologicznie czynnych związków. – mówi Justyna Wójtowicz, dietetyk Naturhouse. Oprócz witamin (A, C, E, karotenoidów oraz z grupy B) pędy szparagów zawierają także białka i składniki mineralne (fosfor, potas, jod, wapń, magnez, żelazo, cynk). Są smaczne i lekkostrawne.

2) Szparagi od lat wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Diuretyczne właściwości tej rośliny (wysoka zawartość potasu w połączeniu z asparaginą – aktywnym aminokwasem) wykorzystuje się do oczyszczania organizmu, usuwania nadmiaru wody, przy obrzękach i opuchliźnie. Wyciągi ze szparagów mogą przyczyniać się do usuwania piasku i drobnych kamieni moczowych oraz obniżenia ciśnienia tętniczego krwi – dodaje dietetyk Naturhouse.

3) Błonnik oraz inulina (prebiotyk) zawarte w szparagach regulują perystaltykę jelit i pozytywnie wpływają na przewód pokarmowy – oczyszczając go z toksyn i dbając o zachowanie właściwej flory bakteryjnej. Zarówno błonnik roślinny, jak i inulina posiadają zdolność do wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. Dzięki temu dają uczucie sytości i zapobiegają napadom głodu – są więc pomocne w odchudzaniu. – zauważa Magdalena Biernacik, specjalista ds. żywienia.

4) Duża zawartość kwasu foliowego (10 ugotowanych pędów dostarcza 225 mikrogramów, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania) oraz witamin C i E sprawia, że po szparagi szczególnie powinny sięgać kobiety starające się o dziecko oraz te w początkowej fazie ciąży. Niedobór kwasu foliowego oraz witaminy C w organizmie kobiety może być przyczyną wad wrodzonych płodu. Z kolei witamina E to ważny przeciwutleniacz, którego brak w organizmie negatywnie wpływa na stan śródbłonka naczyń, a to z kolei może zwiększać ryzyko poronień i zaburzeń rozwoju płodu. Dlatego panie planujące potomstwo powinny zadbać o odpowiednią podaż tych składników.

5) Szparagi zawierają również wyjątkowy przeciwutleniacz – glutation, który posiada silne właściwości detoksykujące i stymulujące odporność. Dzięki temu pomaga zwalczać różnorodne schorzenia, w tym nawet nowotwory (zapobiega rozwojowi komórek rakowych), a także chorobę Alzheimera oraz Parkinsona.
 
Na rynku możemy znaleźć różne odmiany szparagów – białe, fioletowe i zielone. Warto spróbować każdej z nich, by w pełni wykorzystać dość krótki sezon na to wartościowe warzywo.

Sałatka z jajkiem i szparagami

Składniki:

- pęczek białych szparagów
- 2-3 wiejskie jajka
- cebula dymka
- 2 łyżeczki musztardy (kremska lub francuska)
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cukru brązowego
- pieprz biały do smaku
- ocet winny jabłkowy
- 2 łyżki oliwy
- koperek

Przygotowanie:

Szparagi obrać, odłamać zdrewniałą część, następnie gotować ok. 7 min w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i soli. Po ugotowaniu szparagi zahartować w zimnej wodzie i pokroić na ok. 2–3-cm kawałki. Jajka ugotować na pół miękko, obrać, pokroić na ósemki. Dymkę pokroić w skośne kawałki razem ze szczypiorkiem. Z oliwy, musztardy, octu i przypraw przygotować sos. Sałatkę polać przygotowanym sosem, udekorować koperkiem.Smacznego!

Zapisz się już teraz:
Centrum Dietetyczne Naturhouse
ul. Polna 14 (wejście z parkingu przy markecie Piotr i Paweł)
Godziny otwarcia:
Poniedziałek: 11:30 – 19:30
Wtorek: 10:00 – 18:00
Środa: 11:30 – 19.30
Czwartek: 9:30 – 17:30
Piątek: 8:30 – 16:30
Tel. 507 154 428
e-mail: kalisz.polna@naturhouse-polska.com

Rezerwacja internetowa: Rezerwacja internetowa

Facebooku: Poczytaj o nas na Facebooku

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować