Rogale Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu. Ten smakołyk zrobiony z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą makową króluje na miejscowych stołach, zwłaszcza 11 listopada, kiedy cała stolica Wielkopolski hucznie świętuje imieniny św. Marcina.

3 listopada właściciel Hotelu Kristoff, do której serdecznie Państwa zapraszamy! – Krzysztof Chenczke odebrał cerfyfikat uprawniający do wypieku tego smakołyku tj. „ROGALA ŚWIĘTOMARCIŃSKIEGO” – Produktu Chronionego Oznaczeniem Geograficznym, Prawem Unii Europejskiej .

Article zrzut ekranu 2017 11 10 o 01.07.00

Historia pieczenia rogali zrodziła się w 1891 roku, gdy proboszcz parafii św. Marcina, Jan Lewicki, zaapelował do wiernych aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. W przekazach kościelnych św. Marcin był znany ze swojej dobroci i pomocy biednym. Jak głosi legenda pewnego dnia odwiedzając wiernych na swoim białym koniu zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto z migdałami. Gdy rogale były upieczone – pamiętając o intencjach świętego – rozdał je potrzebującym.

Ten przekaz znają prawie wszyscy Wielkopolanie, jednak nie każdy pamięta, że pierwsze wzmianki o kształcie największym przysmaku regionu pochodzą jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z ciasta zawijanego w bawole rogi.

Obecny na wspomnianej mszy jeden z cukierników Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby upiec rogale. I tak Rogale Świętomarcińskie trafiły na poznańskie ulice, gdzie bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Rogale cieszyły się takim powodzeniem, że zwyczaj wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie Cukierników.

Masa makowa biała 1,35kg
Mak biały 25 dkg ( 1 szklanka)
Okruchy biszkoptowe 30 dkg (2 szklanki)
Cukier 1 szklanka
Orzechy 12 dkg
Rodzynki 12 dkg
Margaryna 40 dkg
Esencja migdałowa 10ml (1 aromat)
Skórka pomarańczowa 12 dkg
Jaja 2 szt.

Ciasto
Mąka pszenna 500 – 4,5 szklanki
Jaja 2 szt.
Drożdże ½ kostki
Cukier ½ szklanki
Mleko 3,2% – 1 szklanka (ciepłe)
Olej ½ szklanki
Sól 2 płaskie łyżeczki
Margaryna francuska 300g
Wykończenie
Pomada cukiernicza 0,20 dkg
Orzech włoski 0,07 dkg

Rogali będzie można skosztować w restauracji Hotelu Kristoff, do której serdecznie Państwa zapraszamy!

Kristoff.pl

Hotel Kristoff***
Łaszków 8A, Blizanów koło Kalisza
tel. 62 760 84 00



Zobacz także
Thumb img 6583
Tak kaliszanie bawili się na Dniach Miasta! [duż...
Thumb czo%c5%82o
„Procentują” dla Kalisza
Thumb czo%c5%82o
11 nowych hybryd na przełomie lipca i sierpnia

Nie ma możliwości komentowania tego artykułu



Thumb zrzut ekranu 2017 11 02 o 16.08.20

Zamieszkaj na Osiedlu Panorama Park II





Article xe1s0459

Festiwal Smaku w Cafe.Calisia.pl




Thumb cafe logo
Msm icon 30
CAFE CALISIA.PL - Kawiarnia i Internet
Thumb sieraszewski
Msm icon 30
SIERASZEWSKI DANCE-STUDIO - Szkoła Tańca
Thumb zrzut ekranu 2010 11 28  godz. 19.57.34  article
Msm icon 30
Restauracja Nastrojowa
Thumb marysienka
Msm icon 30
Marysieńka
Thumb zrzut ekranu 2014 02 03  godz. 23.54.31
Msm icon 30
NIEPUBLICZNE PRZEDSZKOLE "ZIELONE ŁĄKI"
więcej»








Bico australia 20131216 146n120