Dziś zajadamy prawdziwe Rogale Świętomarcińskie w Hotelu Kristoff
Rogale Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu. Ten smakołyk zrobiony z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą makową króluje na miejscowych stołach, zwłaszcza 11 listopada, kiedy cała stolica Wielkopolski hucznie świętuje imieniny św. Marcina. 3 listopada właściciel Hotelu Kristoff, do której serdecznie Państwa zapraszamy! – Krzysztof Chenczke odebrał cerfyfikat uprawniający do wypieku tego smakołyku tj. „ROGALA ŚWIĘTOMARCIŃSKIEGO” – Produktu Chronionego Oznaczeniem Geograficznym, Prawem Unii Europejskiej .
Historia pieczenia rogali zrodziła się w 1891 roku, gdy proboszcz parafii św. Marcina, Jan Lewicki, zaapelował do wiernych aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. W przekazach kościelnych św. Marcin był znany ze swojej dobroci i pomocy biednym. Jak głosi legenda pewnego dnia odwiedzając wiernych na swoim białym koniu zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto z migdałami. Gdy rogale były upieczone – pamiętając o intencjach świętego – rozdał je potrzebującym.
Ten przekaz znają prawie wszyscy Wielkopolanie, jednak nie każdy pamięta, że pierwsze wzmianki o kształcie największym przysmaku regionu pochodzą jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z ciasta zawijanego w bawole rogi.
Obecny na wspomnianej mszy jeden z cukierników Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby upiec rogale. I tak Rogale Świętomarcińskie trafiły na poznańskie ulice, gdzie bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Rogale cieszyły się takim powodzeniem, że zwyczaj wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie Cukierników.
Masa makowa biała 1,35kg
Mak biały 25 dkg ( 1 szklanka)
Okruchy biszkoptowe 30 dkg (2 szklanki)
Cukier 1 szklanka
Orzechy 12 dkg
Rodzynki 12 dkg
Margaryna 40 dkg
Esencja migdałowa 10ml (1 aromat)
Skórka pomarańczowa 12 dkg
Jaja 2 szt.
Ciasto
Mąka pszenna 500 – 4,5 szklanki
Jaja 2 szt.
Drożdże ½ kostki
Cukier ½ szklanki
Mleko 3,2% – 1 szklanka (ciepłe)
Olej ½ szklanki
Sól 2 płaskie łyżeczki
Margaryna francuska 300g
Wykończenie
Pomada cukiernicza 0,20 dkg
Orzech włoski 0,07 dkg
Rogali będzie można skosztować w restauracji Hotelu Kristoff, do której serdecznie Państwa zapraszamy!
Łaszków 8A, Blizanów koło Kalisza
tel. 62 760 84 00
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl