Rogale Świętomarcińskie od ponad 100 lat są wypiekane w Poznaniu. Ten smakołyk zrobiony z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą makową króluje na miejscowych stołach, zwłaszcza 11 listopada, kiedy cała stolica Wielkopolski hucznie świętuje imieniny św. Marcina.

3 listopada właściciel Hotelu Kristoff, do której serdecznie Państwa zapraszamy! – Krzysztof Chenczke odebrał cerfyfikat uprawniający do wypieku tego smakołyku tj. „ROGALA ŚWIĘTOMARCIŃSKIEGO” – Produktu Chronionego Oznaczeniem Geograficznym, Prawem Unii Europejskiej .

Article zrzut ekranu 2017 11 10 o 01.07.00

Historia pieczenia rogali zrodziła się w 1891 roku, gdy proboszcz parafii św. Marcina, Jan Lewicki, zaapelował do wiernych aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. W przekazach kościelnych św. Marcin był znany ze swojej dobroci i pomocy biednym. Jak głosi legenda pewnego dnia odwiedzając wiernych na swoim białym koniu zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto z migdałami. Gdy rogale były upieczone – pamiętając o intencjach świętego – rozdał je potrzebującym.

Ten przekaz znają prawie wszyscy Wielkopolanie, jednak nie każdy pamięta, że pierwsze wzmianki o kształcie największym przysmaku regionu pochodzą jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z ciasta zawijanego w bawole rogi.

Obecny na wspomnianej mszy jeden z cukierników Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby upiec rogale. I tak Rogale Świętomarcińskie trafiły na poznańskie ulice, gdzie bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Rogale cieszyły się takim powodzeniem, że zwyczaj wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie Cukierników.

Masa makowa biała 1,35kg
Mak biały 25 dkg ( 1 szklanka)
Okruchy biszkoptowe 30 dkg (2 szklanki)
Cukier 1 szklanka
Orzechy 12 dkg
Rodzynki 12 dkg
Margaryna 40 dkg
Esencja migdałowa 10ml (1 aromat)
Skórka pomarańczowa 12 dkg
Jaja 2 szt.

Ciasto
Mąka pszenna 500 – 4,5 szklanki
Jaja 2 szt.
Drożdże ½ kostki
Cukier ½ szklanki
Mleko 3,2% – 1 szklanka (ciepłe)
Olej ½ szklanki
Sól 2 płaskie łyżeczki
Margaryna francuska 300g
Wykończenie
Pomada cukiernicza 0,20 dkg
Orzech włoski 0,07 dkg

Rogali będzie można skosztować w restauracji Hotelu Kristoff, do której serdecznie Państwa zapraszamy!

Kristoff.pl

Hotel Kristoff***
Łaszków 8A, Blizanów koło Kalisza
tel. 62 760 84 00



Zobacz także
Thumb article dsc00023
Zwłoki przy Częstochowskiej. Zarzut zabójstwa dl...
Thumb cz  2
Rozbudowa muzeum w Szczypiornie
Thumb logokaliszobranie2
Już dziś kolejne Kaliszobranie!

Nie ma możliwości komentowania tego artykułu



Thumb zrzut ekranu 2017 11 02 o 16.08.20

Zamieszkaj na Osiedlu Panorama Park II





Article xe1s0459

Festiwal Smaku w Cafe.Calisia.pl




Thumb zrzut ekranu 2014 03 27  godz. 10.40.24
Msm icon 30
Richmond Music Club and Restaurant
Thumb elena logo big
Msm icon 30
ELENA - Kolagenum i naturalne dodatki do żywności
Thumb 2
Msm icon 30
Restauracja Pałac Tłokinia
Thumb empik
Msm icon 30
Empik - Szkoła Języków Obcych
Thumb att00250
Msm icon 30
Hotel Kristoff
więcej»








Bico australia 20131216 146n120