Karczma Kaliska w TVP1
Nagranie programu “Nie ma jak Polska” przez TVP1 odbyło się w Agroturystyce “Karczma Kaliska” miejscowości Szadek, koło Cekowa. Program zostanie wyemitowany 21 czerwca o godz. 11.10 w TVP1.
Karczma Kaliska jest jednym z 33 Polskich Hitów Turystyki Wiejskiej i jednym z 7 podobnych miejsc w kraju z takim bogactwem kulinarnym.
To właśnie tam odbyły się Regionalne Spotkanie z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną.
Popisowym daniem Karczmy są prażoki z kapustą, a sztandarowym produktem “Gościniec Kaliski”. To właśnie serwowały słowianki z Powiatu Kaliskiego gościom karczmy podczas Regionalnych Spotkań z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczną “Na styku kultur”.
“Karczma Kaliska” działa na styku dwóch dawnych imperiów: zaboru rosyjskiego i pruskiego. Wszystko tu nawiązuje do kulinariów dwóch narodów oraz XIX-wiecznej historii tego miejsca – dawnego traktu drogowego, do przejścia granicznego. Dawniej było to miejsce, gdzie można było się zatrzymać, coś zjeść, wypocząć. Z tamtego okresu pozostał częściowo mieszkalny carski budynek dróżniczówki przy drodze.
W pobliżu zachował się również historyczny budynek poczty i wozowni. Jednak żeby oddać prawdziwego ducha miejsca gospodarze tego zakątka zrekonstruowali inne obiekty związane z tamtymi czasami. Zbudowano zagrodę ziemiańską ze spichlerzem. Jednak sercem miejsca są drewniane karczmy. Aby móc kultywować tradycje kulinarne – odtworzono piece chlebowe i ziemianki, które służyły do przechowywania pożywienia. Zrekonstruowano nawet przejścia graniczne.
Magnesem przyciągającym do „Karczmy Kaliskiej” są kulinaria. I nie chodzi tu tylko o to, że posiłki bazują na starych, sprawdzonych recepturach wielkopolskich gospodyń. Cała kuchnia serwowana w Karczmie polega na tradycji, prostocie i zdrowych ekologicznych produktach. Możemy tu znaleźć np. chleb pieczony w piecu chlebowym, smalec, ziemniaki z gzikiem oraz różnego rodzaju mięsa.
Kolejną charakterystyczną potrawą dla Karczmy są popularne na ziemi wielkopolskiej pyszne ciasta z owocami prosto z sadu: drożdżowe z jabłkami, śliwami czy z musem owocowym. Natomiast prawdziwym rarytasem jest „Gościniec Kaliski”. To kosz przetworów domowych i tradycyjnych produktów.
Emisja programu Macieja Orłosia i Anny Karna podróżujących po Polsce, aby odnaleźć warte odwiedzenia miejsca, “Nie ma jak Polska” Turystyka wiejska- kulinarnie odbędzie się 21 czerwca o godz. 11.10 w TVP1.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl