KOD przeciwko działaniom nacjonalistycznym w Kaliszu. List otwarty do władz miasta

2018-02-23 13:25:00 red.

Kaliska grupa Komitetu Obrony Demokracji wystosowała wczoraj, tj. 22 lutego apel do władz miasta Kalisza o powstrzymanie legitymizacji postaw i działań nacjonalistycznych. Publikujemy pełną treść listu.

fot. BK

Komitet Obrony Demokracji – Grupa Lokalna Kalisz

List otwarty – apel kaliskiej grupy Komitetu Obrony Demokracji

Z niepokojem obserwujemy, jak od dłuższego czasu władze samorządowe Kalisza, wzorem partii rządzącej, dają przyzwolenie na propagowanie przez organizacje i stowarzyszenia narodowo – prawicowe haseł, symboli i treści nacjonalistycznych, ksenofobicznych i faszyzujących.

Co więcej, Prezydent Miasta i przedstawiciele Rady Miejskiej zapraszają członków tych stowarzyszeń (ONR, Młodzież Wszechpolska, Kaliscy Patrioci) na oficjalne, miejskie imprezy, np. Noworoczne Spotkanie Kaliszan; obejmują patronatem przedsięwzięcia przez nich
organizowane oraz biorą w nich czynny udział.

Taka postawa legitymizuje treści, hasła, zachowania i ideologię nacjonalistycznych stowarzyszeń. Wywołuje to nasz – a także wielu niezwiązanych z naszym ruchem mieszkańców Kalisza – zdecydowany sprzeciw!

Idea upamiętnienia żołnierzy antykomunistycznego i niepodległościowego podziemia godna jest szacunku. Zawłaszczanie jej jednak wyłącznie przez organizacje narodowców i wykorzystywanie jako pretekstu do propagowania pełnych nienawiści, szowinistycznych treści narusza społeczną wrażliwość i budzi naturalny odruch protestu.

Społeczeństwo Kalisza, doświadczone tragedią sierpnia 1914 roku, z chwilą odzyskania Niepodległości, pracą i talentem swych Obywateli różnych wyznań, kultur i narodowości, solidarnie odbudowało miasto z popiołów. Szczyciło się tolerancją, a sporadyczne przejawy nacjonalizmu i faszyzmu były przez większość kaliszan odrzucane i piętnowane. Jesteśmy z tego dumni i nie pozwolimy, by garstka sfanatyzowanych nacjonalistów tę pamięć o wspólnym dziele odbudowy, o wzajemnym szacunku i tolerancji niszczyła.

Podczas okupacji Kalisza przez nazistowskie Niemcy prawie wszyscy kaliscy Żydzi, 1/3 mieszkańców miasta, zostali zamordowani.

Nie wolno nam nigdy o nich zapomnieć!!!

Nacjonalizm jest chorą, zdegenerowaną karykaturą patriotyzmu. W istocie nacjonalizm jest patriotyzmu przeciwieństwem. Nie tylko więc prawem, ale i obowiązkiem każdego kochającego swój
kraj obywatela, każdego Polaka i każdej Polki, jestmprzeciwstawienie się nacjonalizmowi.

Otrzymują:

1. Prezydent Miasta Kalisza
2. Rada Miejska Kalisza

W imieniu Grupy Lokalnej KOD Kalisz
/-/ Antoni Michał Witkowski

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować