Komoda Club w sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

2015-07-06 15:26:00 redakacja na podst. UMWW

1 lipca 2015 roku w Poznaniu odbyła się uroczystość wręczenia jedenastu certyfikatów nowym członkom przystępującym do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której ideą jest promocja produkcji i sprzedaży lokalnej i regionalnej żywności. Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego przyznano kaliskiej restauracji Komoda Club, Margoty i Cezarego Suszyńskich.

fot. UMWW
fot. UMWW

Certyfikaty zostały wręczone przez Krzysztofa Grabowskiego, Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska zrzesza 116 członków (łącznie z nowymi podmiotami), wśród których są producenci żywności wysokiej jakości, przetwórcy, restauracje, gospody i gościńce. Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych restauracji, gościńców, a także sklepów i zakładów przetwórczych czy gospodarstw agroturystycznych, wskazuje konsumentom i turystom miejsca, które oferują regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.

Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski dla Restauracji Komoda Club został przyznany za zupę cebulową, kluski łyżką kładzione zagniatane w naczyniu kamiennym oraz cebulę po kalisku, duszoną z kiełbasą z regionu kaliskiego.

Restauracja Komoda Club jest głównym organizatorem Święta Ulicy Niecałej, która to impreza została uznana za jedną z najlepszych imprez kulturalnych Kalisza. W każdą środę restauracja organizuje spotkania z cyklu kulturalne środy. Kilka z nich poświęconych było także tematyce kulinarnej. Do przygotowania dań używa się surowców i produktów pochodzących z regionu.

W trakcie uroczystości wręczone zostały certyfikaty i tabliczki z logo Sieci następującym podmiotom:

1. Sklep internetowy „eGrabie.pl – Polskie plony pod Twój próg”, Rumin 77, 62-500
Konin
2. Restauracja Catering Adamo – Adam Bilski, ul. Konopnickiej 30, 62-050 Mosina
3. Gospodarstwo Rolne Michał Imbiorowicz, Pasieka Dary Ula, Przybrodzin 2,
62-430 Powidz
4. Restauracja „Pod Niebieniem”, ul. śydowska 1, 61-761 Poznań
5. Restauracja Glamour, ul. Rynkowa 92, 62-081 Przeźmierowo
6. Średzka Spółdzielnia Mleczarska JANA, ul. Daszyńskiego 6, 63-000 Środa
Wielkopolska
7. Restauracja Bazar 1838 S.A., ul. Paderewskiego 8, 60-770 Poznań
8. Hotel HP Park, Restauracja Panorama, ul. Baraniaka 77, 61-131 Poznań
9. Restauracja TASTE_it, Hotel SPA_larnia, Czarneckiego 56, 62-040 Puszczykowo
10. „Smakosz” Bar Restauracyjny, Bogdanowo 25, 64-600 Oborniki
11. Restauracja Komoda Club, ul. Niecała 6a, 62-800 Kalisz

Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), zrzeszającej 32 regiony europejskie, w tym 10 polskich. Na terenie Województwa Wielkopolskiego funkcjonuje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, której celem jest wskazanie konsumentom i turystom właściwej drogi do odnalezienia żywności regionalnej wysokiej jakości.

Szczegółowe informacje na temat Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz wszystkich podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska znajdują się na stronie www.culinary-heritage.com.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować