Mistrz Sztuki Barmańskiej z Kalisza
Dawid Dominiak wygrał wczoraj (19 maja) Mistrzostwa Sztuki Barmańskiej Flair w Gdańsku, w kategorii juniorów. Kaliszanin jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara “Rudego”. W nagrodę odbędzie staż u Mistrzów Świata w Warszawie.
Mistrzostwa Sztuki Barmańskiej Flair odbyły się wczoraj w Gdańsku w Klubie “Kosmos”. Udział w nich wzięli zawodnicy z kraju i z zagranicy. Zawody rozgrywały się w dwóch kategoriach: juniorów i seniorów. O przypisaniu do którejś z nich decydował nie wiek, lecz ilość startów w podobnych konkursach.
Dla Dawida Dominiaka były to dopiero drugie takie zawody. Do rozgrywki finałowej wszedł z rundy kwalifikacyjnej, gdzie zajął III miejsce. W finale musiał zaprezentować przyrządzenie dwóch drinków w trakcie dwóch pokazów. Pierwszy, zwany working flair polega na podrzucaniu wypełnioną do połowy butelką z alkoholem tak, aby nie uronić płynu i uatrakcyjnić pracę barmana. Drugi – exhibition flair – to podrzucanie z pełnymi obrotami butelką z zawartością 15 ml alkoholu, z przejściem do żonglerki trzema butelkami.
Najlepiej sztuka ta udała się wczoraj właśnie Dawidowi Dominiakowi z Kalisza, który zaliczył najmniej upadków i rozlań oraz przygotował smaczny drink z piękną dekoracją. Przy ocenach jurorów brane były również pod uwagę balans, kreatywność i kontakt z publicznością.
Dodatkowo sędzia degustacyjny Mistrzostw w Gdańsku ocenił kompozycję i estetykę drinku kaliszanina jako najlepszą dekorację koktajlu tych zawodów, przygotowaną na bazie świeżych owoców i warzyw.
Nagrodą dla świeżo upieczonego Mistrza Sztuki Barmańskiej jest tygodniowy staż pod okiem Mistrzów Świata w Warszawie.
Dawid Dominiak jest absolwentem Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu. Przez 3 lata pracował w Klubie Komoda, gdzie zdobywał pierwsze szlify barmańskie. Do zawodów w Gdańsku przygotowywał się ćwicząc po 6 godzin dziennie.
Obecnie prowadzi samodzielną działalność z pokazami barmańskimi i cateringiem.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl