Na Czekoladowy Wtorek zaprasza Cafe.Calisia.pl

2017-01-17 09:00:00 Daria, Cafe.Calisia.pl

Każdego roku statystyczny Polak zjada 1,5 kilograma czekolady. Niestety, czekolada, którą możemy kupić w sklepie zdecydowanie odbiega jakością od tej, która była na samym początku magicznym napojem Azteków z terenów dzisiejszego Meksyku. W 2010 roku Inspekcja Handlowa przeprowadziła kontrolę, która dała zatrważające wyniki. Okazało się, że aż 13% przebadanych tabliczek czekolady to wyroby czekoladopodobne nie mające nic wspólnego z prawdziwą czekoladą!

Zgodnie z prawem, czekolada to produkt zawierający w swoim składzie co najmniej 25% suchej masy kakaowej (proszku i tłuszczu kakaowego) lub miazgi, która powstaje w wyniku miażdżenia całych ziaren kakaowca. Najbardziej wartościowe i najdroższe w czekoladzie jest to, co jest ciemne, czyli proszek kakaowy. Producenci żywności, aby obniżyć koszty związane z produkcją czekolady, miejsce kakao wypełniają cukrem, najtańszym tłuszczem (tłuszczem palmowym) i mlekiem w proszku.

Dostępny asortyment czekolad:

• gorzka – przynajmniej 60% składników musi pochodzić z ziaren kakaowca; posiada od dwóch do nawet pięciu razy więcej teobrominy (teobromina to substancja wykazująca podobne działanie jak kofeina, wpływa rozluźniająco i relaksująco na nasz organizm) w porównaniu np. do czekolady mlecznej,
• mleczna – musi w swoim składzie zawierać minimum 25% składników pochodzących z kakaowca, dodatkowo zawiera mleko, proszek mleczny i wanilię,
• biała – nie zawiera w swoim składzie kakao, za to jest prawdziwym „bogactwem” cukru i tłuszczu z kakaowca,
• czekolada z dodatkami – nadziewana, z suszonymi owocami, orzechami; najbardziej kaloryczna, a nadziewane dodatkowo zawierają szereg dodatków chemicznych.

Najważniejsze fakty:

• najzdrowsza jest czekolada czarna, gorzka,
• w przypadku czekolady mlecznej najlepsza będzie ta, która w składzie zawiera ponad 50% kakao,
• cukier – powinno być go jak najmniej w czekoladzie (jeśli jest na początku listy składników – jest go w danej czekoladzie najwięcej),
• najlepiej unikać czekolad nadziewanych – są najbardziej kaloryczne, zawierają konserwanty, aromaty i barwniki,
• unikajmy czekolad, które w swoim składzie zawierają lecytynę sojową oraz dodatek E476,
• po czym poznać dobrą jakościowo czekoladę? Dobra czekolada „trzaska” pod palcami i delikatnie pachnie,
• czekolada pokryta białym nalotem była źle przechowywana,
• zawarte w czekoladzie witaminy i przeciwutleniacze mogą wspomóc leczenie kaszlu, poprawić funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, zapobiegać chorobom serca a nawet nowotworom – warunek: musi to być czekolada gorzka, z dużą zawartością kakao!

A już w najbliższy wtorek (17.01.) w Cafe.Calisia.pl prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników gorącej czekolady! Podczas Wielkiego Festiwalu Czekolady będzie okazja, aby odkryć niezwykłe połączenia tego niebiańskiego nektaru z nietypowymi dodatkami. Spróbuj najlepszej czekolady w Kaliszu i daj się zaskoczyć!

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować