Najlepszy przepis za 25 zł kaliskiej dziennikarki!

2015-05-17 20:01:00 redakcja

W minioną sobotę, 16 maja w Galerii Ostrovia (Ostrów Wielkopolski) odbył się finał konkursu kulinarnego “Mój przepis za 25 zl”. Pierwsze miejsce zdobyła Ewelina Brodnicka, dziennikarka tygodnika “Życie Kalisza” oraz autorka znanego bloga kulinarnego pichconko.pl.

Końcowy etap konkursu miała rozstrzygnąć Anna Starmach, jurorka telewizyjnego programu Masterchef. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania za 25 złotych. Do finału zakwalifikowały się trzy osoby, które ubiegały się o miano twórcy najlepszego dania za 25 złotych.

Zwycięzcą okazała się dziennikarka kaliskiego tygodnika “Życie Kalisza” – Ewelina Brodnicka.

Jej przepis na pomidorową pieczeń z ciecierzycy z serem, słonecznikiem i pieczarkami stał się numerem jeden dla Anny Starmach.

Ewelina Brodnicka o konkursie dowiedziała się 5 maja, dzięki stronie internetowej Galerii Ostrovia. Akurat przygotowywała się do wywiadu z Anną Starmach. Termin mijał 15 maja. Pomyślałam sobie, że mam jeszcze dużo czasu, żeby wysłać zgłoszenie – opowiada Ewelina. Później zapomniałam i dopiero 15 maja sobie uświadomiłam, że dzisiaj mija termin zgłoszeń. W ekspresowym tempie wybrałam przepis – pomidorową pieczeń z ciecierzycy z serem i grzybami.

Przepis Eweliny Brodnickiej można zobaczyć TUTAJ

Jeszcze tego samego dnia, 15 maja po południu Ewelina Brodnicka odebrała telefon z informacją, że zakwalifikowała się do finału i stanie do walki razem z dwoma pozostałymi dziewczynami – Natalią Krakowską i Pauliną Szczęsnowicz-Sierlej.

Dziewczyny były świetnie przygotowane. Dwa pozostałe dania to spaghetti bolognese i naleśniki z twarogiem – mówi Ewelina.

Zwyciężczyni przyznaje, że nie było łatwo. Miałam trochę problemu, bo cieciorka musi zostać namoczona dzień wcześniej. Musiałam z nią przyjechać na miejsce, bo tam nie było czasu na takie rzeczy. Miałyśmy godzinę – opowiada Ewelina. Samo pieczenie zajęło mi 35 minut – przyznaje Ewelina.

Nie spodziewałam się wygranej ze względu na to, że moje danie było wegetariańskie – dodaje. Na co dzień Ewelina Brodnicka stara się promować idee wegetarianizmu.

Do tego, jak się okazało nie obyło się bez rozlewu krwi. Obcięłam sobie prawie pół palca. Gotowanie z nowymi nożami nie było łatwe – wspomina z uśmiechem Ewelina. Już myślałam, żeby przerwać walkę. Gotowałam praktycznie bez jednej ręki, ale zdecydowałam, że dotrwam do końca, z tym, że spisałam wszystko na straty – opowiada dziennikarka.

Kiedy ogłosili pierwsze miejsca byłam bardzo zaskoczona – mówi Ewelina.

W jury siedziała Anna Starmach, która według Brodnickiej obiektywnie potrafi ocenić potrawę. Tym bardziej czułam się wyróżniona – dodaje.

Ewelina Brodnicka została nagrodzona gromkimi brawami przez widownię, a od Organizatorów otrzymała wspaniałe prezenty.

Od 4 lat Ewelina prowadzi blog kulinarny pichconko.pl z urozmaiconymi, dobrze opisanymi przepisami na dania, z przygotowaniem których z pewnością każdy sobie poradzi. Nie wzoruję się na nikim, oczywiście śledzę nowinki, dużo siedzę w tematach kulinarnych, ale nie kieruję się smakiem innych kucharzy – celebrytów. Po prostu ufam sobie i swojemu węchowi, któremu chyba zawdzięczam ten kuchenny romans. Dużo w gotowaniu pomaga mi mój nos.

Ewelina Brodnicka nie ukrywa, że gotuje od zawsze, a jedzenie po prostu sprawia jej przyjemność. Wiadomo – gdzie jest jedzenie, tam jest radość – mówi Ewelina.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować