Przedsiębiorco - weź udział w bezpłatnym szkoleniu!
Ośrodek Enterprise Europe Network przy Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości serdecznie zaprasza producentów i dystrybutorów żywności do udziału w bezpłatnym szkoleniu pn.: „Suplementy diety w obrocie pomiędzy Państwami Unii Europejskiej. Żywność ekologiczna – uwarunkowania prawne”. Szkolenie odbędzie się w dniu 31 marca 2015 r. o godzinie 9.00 – 16.00 w siedzibie Fundacji przy ul. Częstochowskiej 25 w Kaliszu.
Celem spotkania jest zapoznanie uczestników z uwarunkowaniami prawnymi i procedurami wprowadzania suplementów diety na rynek oraz przekazanie informacji jaki produkt można zakwalifikować do suplementów diety oraz jak je znakować zgodnie z regulacjami unijnymi.
W drugiej części spotkania będziecie mogli Państwo zapoznać się z podstawowymi wymaganiami prawnymi w zakresie produkcji i dystrybucji żywności ekologicznej (znakowanie, certyfikacja, GMO) oraz procedurami wykorzystania importowanych surowców do produkcji żywności ekologicznej.
Spotkanie poprowadzi dr Agnieszka Szymecka – Wesołowska – wspólnik i główny prawnik w Centrum Prawa Żywnościowego A.Szymecka-Wesołowska, D.Szostek sp.j. oraz wykładowca prawa żywnościowego na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie, specjalizująca się w zagadnieniach dotyczących znakowania, reklamy i prezentacji żywności oraz wprowadzania na rynek produktów spożywczych.
Osoby zainteresowane prosimy o przesyłanie zgłoszeń do dnia 27 marca 2015 r. na załączonym formularzu na adres: een@kip.kalisz.pl. Liczba uczestników jest ograniczona. Więcej informacji pod numerem telefonu: 62 765 60 58.
Program szkolenia:
9:00 – 10:30 – Kwalifikacja prawna suplementów diety
(w tym m.in. kryteria klasyfikacji, kwestia produktów z pogranicza)
10:30-10:45 – przerwa
10:45- 12:45 – Wprowadzanie suplementów diety na rynek
(w tym postępowanie notyfikacyjne w GIS, zasada swobodnego przepływu towarów i jej ograniczenia, urzędowa kontrola inspekcji nad produkcją i obrotem suplementami diety)
12:45-13:00 – przerwa
13:00 – 14:00 – Znakowanie i reklama suplementów diety
(w tym m.in. zasady ogólne i wymogi szczególne, oświadczenia żywieniowe i zdrowotne)
14:00 – 14:30 – obiad
14:30 – 15:30 – Podstawowe wymogi prawne w zakresie żywności ekologicznej
(w tym znakowanie, certyfikacja, żywność ekologiczna a GMO)
15:30 -15:15 – przerwa
15:15 – 16:30 – Procedury wykorzystania importowanych surowców do produkcji żywności ekologicznej
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl