Przysmaki z naszego powiatu na konkursie kulinarnym

2017-09-12 18:00:00 Powiat kaliski

W sobotę, 9 września Zespół Szkół nr 1 w Liskowie reprezentował Powiat Kaliski w konkursie kulinarnym podczas VII. Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Pile. Zgodnie z regulaminem konkursu ocenie podlegała potrawa tradycyjnej kuchni wielkopolskiej oraz wielkopolskie słodkości.

fot. Anna Piwońska
fot. Anna Piwońska

Zespół w składzie: Anna Piwońska – Kierownik Szkolenia Praktycznego w Zespole Szkół nr 1 w Liskowie, Kinga Poniatowska-Frankiewicz, Magdalena Łuczak oraz Dagmara Wielgórka, przygotował zupę dyniową (karbolową) a także pyszne szneki z glancem czyli drożdżówki z lukrem, według specjalnie opracowanych receptur.

Zespół Szkół nr 1 w Liskowie otrzymał specjalne podziękowanie za udział w konkursie. Jury pod przewodnictwem dr inż. Aleksandry Swulińskiej – Katulskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wyłoniło zwycięzców konkursu kulinarnego, a są nimi:

W kategorii najlepsza potrawa tradycyjnej kuchni wielkopolskiej;

1. Koło Gospodyń Wiejskich w Zwoli (powiat średzki) za kaczkę nadziewaną jabłkami, pyzy, buraczki na zimno oraz czerninę bez krwi – dodatkowa nagroda: możliwość organizacji przyszłorocznego Festiwalu
2. Stowarzyszenie „RAZEM DLA DZIECI” w Tuliszkowie (powiat turecki) za kaczkę z jabłkami z tuliszkowskich sadów w dwóch odsłonach (czernina babci Wandzi, pierś z kaczki, smażona z jabłkami, z pieczonymi ziemniakami i młodą kapustą)
3. Koło Gospodyń Wiejskich w Skrzetuszu (powiat obornicki) za zrazy zawijane Joli

W kategorii wielkopolska słodkość:

1. Koło Gospodyń Wiejskich w Sarbi (powiat czarnkowsko – trzcianecki) za ciasto babci Rózi
2. Reprezentacja powiatu wolsztyńskiego za sernik z ziemniakami
3. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Krajna Złotowska”, KGW w Tarnówce i KGW w Osowcu (powiat złotowski) za budyń chłopski.

Celem organizowanego po raz siódmy festiwalu jest prezentacja kuchni regionalnej, jej tradycji, aktywizacja kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, a także promocja wielkopolskich powiatów, ponieważ co roku organizuje go ten samorząd, z którego pochodzi zwycięska drużyna. W programie znalazło się wiele atrakcji: prócz konkursu kulinarnego odbyła się degustacja potraw, jarmark twórców ludowych i rękodzieła artystycznego, a także można było skorzystać z usług punktów informacyjnych instytucji i organizacji rolniczych oraz z wykładów na temat zdrowego odżywiania. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować