Stop marnowaniu żywności

2017-10-18 11:13:00 red za umww

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu 10 października odbyło się drugie spotkanie wielkopolskiej Grupy Interesariuszy projektu EcoWaste4Food. Grupa regionalnych interesariuszy będzie aktywnie uczestniczyć w wyborze dobrych praktyk dla rozwiązania podstawowego problemu marnotrawienia żywności.

fot. UMWW
fot. UMWW

Głównym celem czteroletniego projektu EcoWaste4Food trwającego od 1 stycznia 2017 r. do 31 grudnia 2020, dofinasowanego z Funduszy Europejskich w ramach Programu Interreg Europa, jest znalezienie propozycji rozwiązań dotyczących ograniczenia marnotrawienia żywności, a także wykazanie, iż odpady żywnościowe mogłyby być źródłem wydajnej zasobowo i przyjaznej dla środowiska gospodarki na terytoriach regionów uczestniczących w projekcie. Oprócz Województwa Wielkopolskiego, partnerami projektu są: francuski region Prowansja-Alpy-Lazurowe Wybrzeże, włoskie miasto Ferrara, grecki region Zachodnia Macedonia, fiński region Południowa Ostrobotnia, angielskie Hrabstwo Devon oraz hiszpański region Katalonia reprezentowany przez Katalońską Agencję ds. Odpadów.

- Jako Wielkopolska bardzo często promujemy ekologiczną żywność wysokiej jakości, ale wciąż kupujemy za dużo jedzenia lub nieumiejętnie nim gospodarujemy. Stąd ten projekt, który ma charakter informacyjno – edukacyjny. Europejczycy rocznie marnują 88 milionów ton żywności, w przeliczeniu na każdego mieszkańca jest to 170 kilogramów w ciągu roku. Według wyliczeń Komisji Europejskiej koszty tej zmarnowanej żywności wynoszą 143 miliardy euro rocznie – powiedział Krzysztof Grabowski, wicemarszałek województwa wielkopolskiego.

Ambicją projektu jest poszukanie rozwiązania podstawowego problemu marnotrawienia żywności, aby nie tylko przystopować niedopuszczalną sytuację, która powoduje utratę nawet do 50% produkcji rolnej (która pozostaje nieskonsumowana lub jest zużywana w niewłaściwy sposób mając na względzie problemy zdrowotne), ale także w celu wykazania, że odpady żywnościowe mogłyby być źródłem wydajnej zasobowo i przyjaznej dla środowiska gospodarki na terytoriach uczestniczących w projekcie.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować