Trwa Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

2017-09-22 14:10:00 BK

Sprawdzone maszyny, najlepsza receptura i smak nie do podrobienia – to nasze Andruty Kaliskie. Specjalna delegacja z kilku państw przyjechała by podziwiać nasze regionalne produkty. Zawitali również do Kalisza by zobaczyć jak powstaje ten słodki miejscowy przysmak. Dziś ruszyło Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.

fot. Błażej Krawczyk
fot. Błażej Krawczyk

Receptura Andrutów jest bardzo prosta. To mąka pszenna o niskim glutenie, trochę oleju rzepakowego, woda i minimalna ilość cukru. Takie ciasto pieczone jest na specjalnych prasach przez minutę. Całą produkcją i pakowaniem zajmują się właściwie 3 osoby, które mają miarę w oku i bezbłędnie pieką tysiące smacznych krążków.

Produkt ten wysyłany jest już na wszystkie strony świata. Pojawił się nawet w Japonii i Stanach Zjednoczonych.

- Dzisiejsza wizyta jest spowodowana tym, że odbywa się Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Pokazujemy produkty, którymi się chwalimy i szczycimy w Wielkopolsce, członkom sieci dziedzictwa z Europy. Z całą pewnością Andruty Kaliskie są nowością dla nich – mówi Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego.

- Konsumenci zaczynają doceniać produkty wysokiej jakości, wszelkiego rodzaju certyfikaty, które gwarantują zdrową żywność. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego daje nam większą rozpoznawalność, jako produktu regionalnego – mówi Tomasz Nowak, Andruty Kaliskie. - Wyrób jest bardzo prosty. Jest to ręczna produkcja, tradycja przekazywana od kilkudziesięciu lat z rąk do rąk – dodaje.

Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich od 22 do 24 września odbędzie się Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którego organizatorem jest Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu. Forum będzie połączone z Targami Smaki Regionów podczas których zaprezentują się lokalni producenci, przetwórcy i restauratorzy oraz członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

Przedstawiciele Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego odwiedzą m.in. Tłocznię Soków Owocowych w Kolonii Kokanin, Zakład Cukierniczy produkujący Andruty Kaliskie oraz Restaurację Dwór Stary Chotów.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować