Uczennica Gastronomika triumfatorką w IV edycji Wielkopolskiego Konkursu ,,Profesjonalny Kelner-kluczem do sukcesu zawodowego”

2016-10-20 09:00:00 red

Zespół Szkół Gatronomiczno-Hotelarskich w Kaliszu po raz czwarty był organizatorem Wielkopolskiego Konkursu „Profesjonalny Kelner kluczem do sukcesu zawodowego” o zasięgu regionalnym, przeprowadzonym pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Kalisza Grzegorza Sapińskiego.

fot. Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu
fot. Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu

18 października Gastronomik gościł min:. wiceprezydenta Kalisza Artura Kijewskiego, przedstawicielkę Kuratorium Annę Piotrowską oraz przedstawicieli sponsorów. Oficjalną część imprezy rozpoczęła dyrektor szkoły Anna Piotrowska- Wągrocka życząc uczestnikom konkursu powodzenia i wielu pozytywnych wrażeń oraz emocji.

W tym roku triumfatorką imprezy została Justyna Rybicka uczennica czwartej klasy technikum w zawodzie kelner z ZSG-H, pierwsze miejsce było powtórzeniem sukcesu z ubiegłego roku. Do rywalizacji międzyszkolnej stanęli uczniowie ze szkół gastronomicznych województwa wielkopolskiego. Od lat celem przedsięwzięcia jest rozwijanie współzawodnictwa pomiędzy szkołami, popularyzacja dbałości o estetykę nakrycia stołu, a przede wszystkim promocja i podniesienie rangi zawodu kelner.

Zadania konkursowe przygotowały organizatorki przedsięwzięcia Honorata Karbowniczek i Karolina Kościuszko. W zmaganiach uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością i wiedzą, przygotowując nakrycia stołu dla 4 osób na przyjęcie w ogrodzie. Uczniowie w pierwszej konkurencji zaprezentowali swoje autorskie menu i dobrali do niego odpowiednią zastawę, szkło oraz elementy dekoracyjne. Kelnerzy wykazali się fantazją, co w przypadku tego zawodu jest bardzo istotne. Kolejne zadania polegały na przygotowaniu pierwszego nakrycia stołu dla 2 osób do określonego menu i serwowaniu potraw metodą francuską zgodnie z poleceniem.

Profesjonalny kelner to nie tylko fachowa wiedza, ale i zwinność oraz dobra koordynacja ruchów. W widowiskowej konkurencji sprawnościowej uczestnicy pokazali, że potrafią z gracją i szybkością pokonać tor przeszkód z tacą oraz pełną szklanką wody. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało jury w składzie: przewodnicząca: Ewa Wawrzyńczak – kierownik szkolenia praktycznego w Zespole Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich, Sylwia Boczula- autoryzowany dystrybutor Tupperware i przedstawiciel Rady Rodziców, Anna Welardi przedstawiciel sponsora, Elżbieta Sell nauczyciel i opiekun uczestnika konkursu Zmagania kelnerów obserwowali zaproszeni goście, nauczyciele i uczniowie, a atmosfera imprezy oraz pogoda sprzyjała rywalizacji wielkopolskich szkół.

Laureatami IV Wielkopolskiego konkursu „Profesjonalny Kelner – kluczem do sukcesu zawodowego” zostali:

I miejsce – Justyna Rybicka (Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu) – opiekun Monika Rubińska
II miejsce – Kesja Dzierżyńska (Zespół Szkół Ekonomiczno – Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie) – opiekun Elżbieta Sell
III miejsce – Dominika Skitek (Zespół Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Konine) – opiekun Aleksandra Wawrzyniak.

Zwycięzcy otrzymali wartościowe nagrody od sponsorów konkursu, firmy Tupperweare, Spółdzielni Mleczarskiej ”Lazur”, Fabryki Firanek i Koronek „Haft”, Firmy „Horeca 24 pl , Miasta Kalisz oraz Rady Rodziców ZSG-H w Kaliszu
Konkurs dobiegł końca, jednak pozostało zadowolenie z osiągniętego wyniku uczennicy oraz satysfakcja z wzorowo przygotowanej imprezy. Organizatorzy konkursu już myślą o następnych edycjach konkursu, wówczas znów w murach Gastronomika pojawią się młodzi ludzie, których pasją są kulinaria, aby walczyć o miano najlepszego kelnera.

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować