Wielkopolski Szef Kuchni Tradycyjnej 2015 pracuje w Pałacu Tłokinia
„Gault and Millau" – jeden z najbardziej prestiżowych i wpływowych na świecie przewodników kulinarnych, już dwukrotnie nagrodził Pałac Tłokinia Restauracja Hotel. Właśnie dziś – podczas uroczystej Gali w Poznaniu Andrzej Klimek – Szef Kuchni Pałacu Tłokinia został wyróżniony tytułem Szefa Kuchni Tradycyjnej 2015 Roku Regionu Wielkopolska. W ubiegłym roku Pałac został nagrodzony dwoma czapkami, z łączną liczbą punktów 13,5!
W tym roku organizowana jest pierwsza polska gala regionalna szefów kuchni – Gault & Millau Tour. Niezależni recenzenci odwiedzali Pałac Tłokinia i wybrali Szefa Kuchni – Andrzeja Klimka – Szefem Kuchni Tradycyjnej 2015 Roku Regionu Wielkopolska!
Drugie spotkanie z cyklu Gault & Millau Tour miało miejsce 29 czerwca w Poznaniu w Concordia Taste. Podczas niego odbyło się uroczyste wręczenie nagród, a każdy z wyróżnionych Szefów Kuchni wykonał swoje popisowe danie.
Samo zaproszenie na galę jest już dowodem uznania, a zdobycie tak wspaniałego wyróżnienia sprawia, że jesteśmy jeszcze bardziej dumni z naszego Szefa Kuchni, Andrzeja Klimka – mówi Sylwia Karolak z działu marketingu Pałacu Tłokinia.
Przewodnik Gault & Millau został założony w 1965 roku we Francji przez dwóch znanych krytyków kulinarnych Henri’ego Gault’a i Christian’a Millau.
Systemem punktów i czap kucharskich ocenia i honoruje restauracje oraz szefów kuchni. Opisuje także i ocenia nietuzinkowe hotele oraz najlepsze produkty spożywcze charakterystyczne dla danego regionu. Przewodnik jest obecny w dziewięciu krajach świata. Do tego elitarnego grona w 2014 dołączyła także Polska.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl