Miłośników smacznych potraw zapraszamy na Smaki Regionów!

2016-09-21 18:36:00 redakcja

Już w najbliższy weekend (24 – 27 września) na Międzynarodowych Targach Poznańskich rozpoczną się targi Smaki Regionów. To wyjątkowa uczta dla wielbicieli produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami oraz tych regionalnych, o których istnieniu często zwykli zjadacze chleba nie mają pojęcia. Tegoroczna ekspozycja zajmie aż dwa pawilony. Udział w niej weźmie ponad 200 wystawców z 16 województw. Na tę szczególną edycję Targów zapraszał podczas wczorajszej konferencji prasowej Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego – Krzysztof Grabowski.

Krzysztof Grabowski - Marszałek Województwa Wielkopolskiego po konferencji prasowej na temat Targów "Smaki Regionów" - Poznań 20.09.2016r
Krzysztof Grabowski - Marszałek Województwa Wielkopolskiego po konferencji prasowej na temat Targów "Smaki Regionów" - Poznań 20.09.2016r

Na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi swoje unikatowe wyroby zaprezentują producenci produktów zarejestrowanych w unijnym systemie jako Chronione Nazwy Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenia Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności (GTS).

Jakimi przysmakami będą kusić?
Będzie można posmakować m.in. miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich (ChOG), wielkopolskiego sera smażonego (ChOG), rogali świetomarcińskich (ChOG) oraz staropolskich miodów pitnych (GTS). Na stoisku będzie można również obejrzeć pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów z unijnymi znakami. Dzieci będą mogły natomiast wziąć udział w grach i zabawach edukacyjnych dotyczących rolnictwa oraz produktów regionalnych i tradycyjnych.

Niemałe atrakcje szykuje też województwo mazowieckie. W programie pod hasłem „Mazowsze Pachnące Papryką” zaprezentowane zostaną najlepsze odmiany papryki i jej producentów, miody z pasieki Murawscy – producenta miodów pszczelich, naturalne 100% soki „Smaczek z Doliny Radomki” – M i T Bankiewiczów, pieczywo piekarni „Wacyn” – na naturalnym zakwasie, wędliny z gospodarstwa rolnego państwa Elżbiety i Wojciecha Pysiak i oparte na naturalnych dodatkach firmy „Krokus”. Stowarzyszenie ‘Wrzosowisko” poprowadzi również warsztaty kulinarne. Będzie można też degustować smalec i masło z papryką, masła z papryką oraz sosy z papryki przygotowane przez Catering „Camelot” pani Elzbiety Bień.
W niedzielę na stoisku będzie przygrywał zespół folklorystyczny z Wieniawy.

Wielkopolska, oprócz regionalnych rarytasów, zaserwuje zwiedzającym pyszności z zagranicznych regionów partnerskich. Koreański region Chungcheongnam-do przyjedzie do Poznania z takimi produktami jak czerwony żeń-szeń, hangwa - ryż smażony w tradycyjny sposób, suszony imbir z cukrem czy chusa – lokalny alkohol z jabłek. Z kolei włoska Emilia – Romania będzie polecać wspaniałe wędliny, sery i oliwy.

Warto również zawitać na stoisko województwa pomorskiego. Kuchnia Pomorska to kuchnia subregionów: Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Odzwierciedleniem specyfiki i bogactwa kulinarnego tego regionu są aż 174 produkty na liście lista produktów tradycyjnych MRiRW. I jeszcze rarytasy z województwa opolskiego: krupniok dolnośląski i wytwarzane tradycyjne lody.

Targi Smaki Regionów to również wyróżnienia dla producentów wyrobów tradycyjnych i regionalnych. Podczas inauguracji targów, 25 września, zostaną wręczone Medale Targów Smaki Regionów. W tym roku do konkursu zgłoszono rekordową liczbę produktów – aż 80! Tego samego dnia po raz szesnasty poznamy również laureatów konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów".

Podczas tegorocznej edycji będzie można zasmakować nie tylko w smakołykach aż z 16 województw, ale także spędzić czas z dziećmi w specjalnych strefach edukacyjnych.

W minipiekarni, razem ze Stowarzyszeniem Rzemieślników Piekarstwa RP najmłodsi będą poznawać tajniki zawodu piekarza. Dowiedzą się także z czego i jak wyrabia chleb. Punktem programu, które najbardziej lubią dzieci, będzie wspólne przygotowanie i wypiekanie ciasteczek oraz bułeczek, które potem będzie można zabrać do domu!

Wiele atrakcji zaplanowano również w strefie edukacyjnej Stowarzyszenia Polska Ekologia. W ramach programu Polskie Smaki – Owoce i Warzywa dzieci poznają najsmaczniejsze polskie owoce i warzywa, dowiedzą się dlaczego warto je jeść i przygotowują z nich proste potrawy. Będą też owocowo-warzywne zgadywanki, puzzle oraz EKOLEKCJA na temat rozpoznać produkty ekologiczne i dlaczego są takie smaczne.

Oba programy co roku cieszą się ogromną popularnością wśród Poznaniaków i uczestniczy w nich kilkaset dzieci, również zorganizowanych grup przedszkolnych (poniedziałek – wtorek). To doskonała zabawa, a zarazem lekcja dobrego odżywiania się, która może zaprocentować w przyszłości!

Ponadto dzieci będą mogły wziąć udział w kreatywnych warsztatach z Panem Pianką oraz w zabawach i grach organizowanych w Strefie Dziecka.

To oczywiście nie wszystkie atrakcje smakowe, jakie czekają na zwiedzających targi Smaki Regionów.
Więcej informacji na www.smaki-regionow.pl

Targi Smaki Regionów rozpoczną się w sobotę 24 września i potrwają do wtorku, 27 września.

Wstęp na targi jest wolny!

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować