Miód jest dobry na wszystko - Dzień Pszczoły na Zawodziu! [zdjęcia]
Już po raz trzeci odbył się Dzień pszczoły w Rezerwacie Archeologicznym w Kaliszu-Zawodziu.
Wszyscy odwiedzający Zawodzie w niedzielę mogli spróbować i zakupić wszelkiego rodzaju miody oraz pyłki, poznać sposoby pozyskiwania miodu i jego właściwości, a także spróbować swoich sił przy własnoręcznym wyrabianiu świeczki z prawdziwego wosku pszczelego. Chętni mogli obejrzeć pokaz wirowania miodu oraz tradycyjnego dziania (drążenia) barci.
Dzień pszczoły nie mógł obyć się bez dobrego, regionalnego miodu. Specjalnie na tę okazję z Goliszewa w gminie Żelazków przyjechał Pan Mieczysław Antoniak z wyrobami ze swojej pasieki pn. “Pasieka Antoniak”.
- Jesteśmy z bardzo dobrego regionu pod względem pożytku, warto byłoby tam zakładać pasieki i hodować warzywa. Wszyscy wiemy, że nie ma nic lepszego, niż to do czego człowiek nie przyłożył ręki, co powstaje naturalnie – mówi Pan Mieczysław Antoniak. - Mamy pyłek, miód rzepakowy, akacjowy, lipowy i spadziowy. Mamy miody na każdy sezon. Lipa to typowo zimowy, tzw. miód antybiotyczny, akacja jest dobra dla dzieci i osób starszych, miód bardzo delikatny i miód rzepakowy, dobry na sprawy kardiologiczne. Mamy jeszcze miód faceliowy, w niewielkich ilościach, dziś rzadko pozyskiwany.
Pasieka Antoniak to praca 60 rodzin. Jest to zajęcie pracochłonne i kosztowne, dlatego stanowi bardziej formę hobby.
Dla wnikliwych uczestników przygotowana została projekcja filmu dokumentalnego o dawnym targu pszczelim oraz wystawa przedmiotów związanych z pszczelarstwem jak: pocztówki, znaczki, ekslibrisy, plakaty, miody pitne i ceramika.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl