Niedziela - drugi dzień Kaliskiego Festiwalu Smaków. Wybierzcie się koniecznie! [Zdjęcia]
Litewskie specjały? Bułgarskie kiełbaski? Hiszpańskie oliwki? Francuskie wina? Te i inne smaki możecie poznać na Festiwalu Smaków, odbywającym się w tym roku w parku przy kościele Św. Józefa.
Organizatorem jest Miasto Kalisz wraz z Starostwem Powiatowym, Bazyliką Św. Józefa oraz Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie.
Wśród gości , którzy już od 10:00 pojawili się na skwerze przy kościele przechadzają się takie znakomitości świata smaków jak słynny Kurt Scheller.
Możemy skosztować tradycyjnej tureckiej baklawy, albo chałwy, napić się owocowego ponczu, ale i zjeść tradycyjny chleb ze smalcem serwowany przez Społem.
Tradycyjnie tłoczone soki owocowe sąsiadują z egzotycznymi przysmakami. Cafe.calisia.pl zaskakuje mnogością ciast tworzonych przez Darię Pawlak. Można zjeść soczystego burgera rodem z kaliskiego Missisipi. Stoisko z winami francuskimi proponuje nawet… butelki szampana z drobinami złota.
Na większości stoisk możemy spróbować serwowanych dań. Litewskie wędliny, pieczywo i kwas czekają na chętnych.
A więc kierunek na kaliski park!
Impreza ma na celu prezentować i promować kulinarne bogactwo oraz kulturę stołu naszego kraju ze szczególnym uwzględnieniem regionu Wielkopolski powiatu i miasta Kalisza. Do udziału w Festiwalu są także zapraszani goście z innych regionów kraju, a także Europy. Zaprezentują się także podmioty zrzeszone w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego „Wielkopolska” i Szlak Kulinarny „Kaliskie Smaki”.
Festiwal ma charakter festynu plenerowego, w czasie którego wytwórcy i producenci zaprezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Imprezie towarzyszyć będzie szereg występów artystycznych i koncertów, a całość ma sprzyjać wypoczynkowi, rozrywce i promocji kultury miasta i regionu.
Kaliski Festiwal Smaków rozpoczęło wyjątkowe wydarzenie – Parada Gigantów.
Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,
wrzuć nam coś do kapelusza :)
Wdzięczny Zespół Calisia.pl