W odniesieniu do słów prezydenta Krystiana Kinastowskiego, które dotyczą sytuacji w Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości Zarząd Fundacji – prezes Zuzanna Szczudlik oraz wiceprezes Paweł Kurasz wydali oficjalne stanowiska tej sprawie.

Article p1980504
zdjęcie ilustracyjne/arch. Calisia.pl
Kalisz, dnia 9 stycznia 2019 r.
OŚWIADCZENIE

W związku z komunikatem wydanym przez Pana Krystiana Kinastowskiego Prezydenta Miasta Kalisza, dotyczącym Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości, pragniemy poinformować, że:

1. Rada Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości jest organem nadrzędnym wobec Zarządu Fundacji, i to ona kontroluje Zarząd, a nie odwrotnie. Zarząd nie ma żadnego wpływu na decyzje Rady.

2. Zmiana Statutu Fundacji to wyłączna kompetencja Rady Fundacji. Zarząd nie posiada uprawnień do kwestionowania decyzji organu nadrzędnego i wypowiadania się w imieniu członków Rady Fundacji.

3. Nadzór nad Fundacją Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości od początku jej istnienia tj. od 1994 r. sprawuje właściwy minister, aktualnie Minister Pracy, Rodziny i Polityki Społecznej. Jak dotąd, nigdy nie było żadnych uwag w zakresie prawidłowości naszej działalności.

4. Fundator powołując do Życia Fundację Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości wyposażył ją w fundusz założycielski w kwocie będącej równowartością dzisiejszych 20.000 zł.

5. Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości jest instytucją samodzielną samofinansującą się. Nie otrzymuje środków i nie widnieje w żadnej pozycji budżetu Miasta Kalisz. Samodzielnie pozyskuje i finansuje bieżącą działalność, w tym wynagrodzenia pracowników, Zarządu, członków Rady, kosztów utrzymania i remontów budynku.

6. Od 2010 r. Fundacja Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości jest pośrednikiem finansowym w ramach unijnej inicjatywy JEREMIE. Udziela pożyczek przedsiębiorcom angażując przy tym około 20% środków własnych. W świetle wielokrotnych kontroli przeprowadzanych przez Bank Gospodarstwa Krajowego Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego pozytywnie wypowiadających się na temat prawidłowości zarządzania środkami funduszu pożyczkowego nazywanie Kaliskiego Inkubatora Przedsiębiorczości przez Prezydenta Miasta Kalisza PARABANKIEM w kontekście ogólnopolskich afer finansowych jest bardzo krzywdzące i bezpośrednio godzi w naszą markę oraz dobre imię.

7. Obiekt, w którym funkcjonuje Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości został oddany w użytkowanie Fundacji wraz z obowiązkiem ponoszenia wszelkich opłat i obciążeń publicznych. W związku z tym Fundacja corocznie płaci Miastu podatek od nieruchomości przy ul. Częstochowskiej 25 w kwocie 120 tys. zł.

8. Budynek, o którym mowa, w chwili jego udostępnienia Inkubatorowi, by! ruiną upadłej fabryki Kalimet. Swój obecny kształt i wygląd zawdzięcza wielu projektom unijnym, w których uczestniczy! Inkubator pozyskując środki Unii Europejskiej a także środkom własnym wypracowanym przez Fundację i wbudowanym w obiekt w kwocie ok 4,5 mln zł netto. Fundacja powiększyła tym samym wielokrotnie wartość obiektu będącego własnością Miasta bez udziału jego środków finansowych. Wielokrotne próby finansowania lub współfinansowania jakichkolwiek remontów, rozbudowy czy modernizacji tego budynku spotykały się z odmową Miasta Kalisz.

9. Fundacja została powołana w 1994 roku przez Miasto Kalisz w celu wspierania przedsiębiorczości, innowacyjności oraz rozwoju gospodarczego regionu kaliskiego. Misję tę realizujemy niezmiennie i konsekwentnie od blisko 25 lat. Efekty naszych działań najlepiej obrazują liczby. Dane tylko za 2018 rok:

• Udzielone pożyczki w kwocie 18,9 mln z! (w tym udziału 20% Inkubator, 80%Województwo Wielkopolskie, 0% Miasto Kalisz) dla 113 firm, w tym 56 przedsiębiorców z Kalisza obszaru Aglomeracji Kalisko -Ostrowskiej, oprocentowanie nie przekraczało 2%;
• Dofinansowanie do szkoleń przedsiębiorców w wysokości 1,3 mln zł (udział finansowy Miasta Kalisz 0%), 176 firm, 550 uczestników;
• Ośrodek Enterprise Europe Network -w wydarzeniach o charakterze szkoleniowym wzięło udział 500 osób. Udział finansowy Miasta Kalisz 0%;
• Dotacje na otwarcie własnej działalności gospodarczej dla 35 firm, na kwotę 811 tys. zł. Udział finansowy Miasta Kalisz 0%;
• Mikrodotacje dla 27 organizacji pozarządowych i grup nieformalnych w kwocie 100 tys. zł. Udział finansowy Miasta Kalisz 0%;
• Centrum Integracji Wielkopolskich Inicjatyw Społecznych -ponad 200 uczestników projektu. Udział finansowy Miasta Kalisz 0%.

Bez względu na polityczne przepychanki i zawirowania wokół Inkubatora oraz próby dezawuowania naszego wieloletniego dorobku, jako Fundacja będziemy dalej konsekwentnie działać na rzecz lokalnych przedsiębiorców i efektywnie wspierać rozwój gospodarczy Kalisza i regionu. Jesteśmy dumni z naszych osiągnięć oraz sukcesów wszystkich firm i organizacji, które wspieraliśmy w ciągu ostatnich 25 lat.

Zapraszamy do współpracy przedsiębiorców oraz wszystkich, którym zależy na gospodarczym rozwoju miasta i regionu.

Zarząd Fundacji Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości