Członkinie Rady Kaliskiego Inkubatora Przedsiębiorczości – Magdalena Spychalska, Małgorzata Zarzycka i Barbara Gmerek wydały oświadczenie do zarzutów postawionych przez prezydenta Krystiana Kinastowskiego, który twierdzi, że w wyniku zmian wprowadzonych na koniec kadencji w Radzie i statucie Fundacji, nie ma on już na nią wpływu. Wszelkie zmiany wprowadzone zostały w 2 dni, a urząd nie został w żaden sposób poinformowany. Byłe radne i wiceprezydent są zdziwione działaniami nowego prezydenta.

Article large article article img 3966
zdjęcie ilustracyjne/arch. Calisia.pl

O działaniach prezydenta Krystiana Kinastowskiego pisaliśmy w artykule – Niepokojąca sytuacja w Fundacji Inkubator Przedsiębiorczości. Mogło dojść do nadużycia uprawnień.

Magdalena Spychalska, Małgorzata Zarzycka i Barbara Gmerek wydały oświadczenie, które znajduje się poniżej.

OŚWIADCZENIE

W związku z oświadczeniem Pana Krystiana Kinastowskiego Prezydenta Miasta Kalisza, z dnia 8 stycznia br. chcielibyśmy poinformować, że zgodnie z Ustawą o fundacjach, fundacje ustanawia się dla celów społecznie lub gospodarczo użytecznych. W 1994 roku Miasto Kalisz powołało do życia Fundację Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości wyznaczając jej do realizacji cel, którym jest zaspokajanie szeroko rozumianych potrzeb społecznych poprzez podejmowanie działań na rzecz rozwoju gospodarczego, rozwoju przedsiębiorczości i innowacyjności oraz przeciwdziałaniu bezrobociu.

W tym czasie polskie prawo dopuszczało możliwość tworzenia fundacji przez jednostki samorządu terytorialnego. Należy jednak podkreślić, że obecnie samorząd terytorialny pozbawiany jest tej możliwości, co wskazuje na wolę ustawodawcy odseparowania działalności fundacji od działań samorządu. Nie mniej jednak Fundacja Kaliski inkubator Przedsiębiorczości współpracowała i współpracuje z władzami miejskimi w celu realizacji zadań statutowych.

Oświadczenie Prezydenta Miasta Kalisz odbieramy zatem z dużym zdziwieniem. Znalazły się w nim bowiem sformułowania, które zdają się wynikać z błędnej interpretacji zdarzeń i zapisów statutu Fundacji. Niezrozumiałym jest stwierdzenie, że zmiany te pozbawiły Fundatora możliwości kształtowania zakresu zadań Fundacji albowiem takiego uprawnienia Fundator nigdy nie posiadał (poza jednorazowym aktem nadania statutu Fundacji). Nie jest też prawdą, że Fundator został pozbawiony ustalania składu Rady Fundacji. Odpowiedni zapis statutu Fundacji (par. 13 ust. 1) jednoznacznie wskazuje, że Fundator powołuje członków Rady Fundacji. Niepokój wyrażony przez Prezydenta Miasta Kalisz może wynikać z modyfikacji statutu zmierzającej do zapewnienia stabilnych warunków do realizacji wieloletnich projektów przyczyniających się do rozwoju Miasta Kalisza i subregionu kaliskiego.

Nadzór nad Fundacją Kaliski Inkubator Przedsiębiorczości sprawuje Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Fundator zgodnie z obowiązującym prawem nie jest właścicielem Fundacji i w odróżnieniu od spółek prawa handlowego nie posiada uprawnień nadzoru właścicielskiego.

Podczas spotkania z Panem Prezydentem w dniu 4 stycznia br. Zarząd Fundacji podtrzymał chęć dalszej współpracy z Miastem Kalisz przy realizacji działań na rzecz Mieszkańców Kalisza oraz subregionu kaliskiego. Pomimo krzywdzących insynuacji zawartych w oświadczeniu Pana Prezydenta wyrażamy nadzieję na zgodne współdziałanie na rzecz dobra naszej małej ojczyzny.

Thumb dscn3096
Mali ekolodzy w pierwszym dniu wiosny sprzątali ...
Thumb dsc 4013  copy
IX Przegląd Twórczości Małego Artysty