Tydzień z Dynią w roli głównej w Cafe.Calisia.pl

2016-11-08 21:00:00 Cafe.Calisia.pl

Ci, co wiedzą, jedzą garściami! Zwłaszcza, gdy jesień za oknem. I nie jest to przesadą, ponieważ dynia zawiera ogromną gamę witamin i niewiele kalorii, bo tylko 30 kcal na 100 gramów. Miąższ i pestki dyni są zdrowe i bardzo smaczne, a pomysłów na ich podanie, aż trudno zliczyć. Jesienią, kiedy łatwo złapać przeziębienie powinniśmy zasmakować w niej szczególnie. Dobra kawa z musem dyniowym, pyszny makaron a może deser? Każdy znajdzie coś dla siebie w Cafe.Calisia.pl, przez cały tydzień, z dynią w roli głównej.

Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. Jej korzenie sięgają aż do czasów starożytnych, kiedy podawana była w formie smażonej z miodem. W XV w. dynia przypłynęła do Europy wraz z Kolumbem. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach naszego kontynentu. W Polsce szybko zdobyła popularność – pożywne i smaczne potrawy z dyni pojawiały się zarówno na stołach pańskich, jak i chłopskich.

Męską część smakoszy zapewne zainteresuje fakt, że w dyni upatrywano siły wspomagające potencję. Nic, dziwnego, ponieważ pestki dyni zawierają cynk zapobiegający rozrostowi i zapaleniu prostaty. Cynk jest potrzebny również włosom i paznokciom, a w dodatku sprzyja gojeniu zadrapań i ran.

Dobrą wiadomością dla osób przestrzegających diety będzie fakt, że dzięki dużej zawartości celulozy, dynia pomaga w kuracjach odchudzających. Przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów.

Dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera potas wapń, fosfor, magnez i żelazo. Występują w niej także śladowe ilości selenu, miedzi i manganu. Oczywiście dynie charakteryzuje wysoka zawartość karotenów. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu – im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Nie można zapomnieć o całej gamie witamin takich jak A, B, C, E, K oraz PP (niacyna).

Nie będzie przesadą, jeśli powiemy, że dynia jest dobra właściwie na wszystko. Zawiera substancje, które przeciwdziałają zaparciom i obniżają poziom cholesterolu. Spożywanie świeżego soku z dyni działa moczopędnie, dzięki czemu jest stosowany w leczeniu schorzeń nerek. Duża ilość potasu pomaga regulować gospodarkę wodną organizmu i wspomaga funkcjonowanie nerek. Spożywanie dyni może obniżyć poziom glukozy we krwi, zapobiegając cukrzycy.

Ponadto obecność witamin C i E oraz cynku i selenu działa wspomagająco na układ immunologiczny. Nasiona dyni znajdują zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej i skóry. Zawarta w niej witamina E również wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry.

Nie można zapomnieć również o oleju z pestek dyni. Stanowi idealny składnik przygotowywanych potraw, ale też dodatek do kosmetyków olejków do masażu, kremów i peelingów. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, a dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco.

Chciałoby się powiedzieć: warzywo doskonałe! A jakie smaczne! W tym tygodniu możemy go spróbować w wielu ciekawych wariantach, zarówno wytrawnie jak i na słodko, a także z pyszną kawą. Każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno dorośli jak i najbardziej wybredne, unikające warzyw dzieci.

Zapraszamy do Cafe.Calisia.pl, Al. Wolności 6, gdzie dynia gości przez cały ten tydzień czyli jeszcze do niedzieli 13 listopada.

Zapraszamy do Cafe.Calisia.pl codziennie pn – pt w godz. 9 – 21, sob. 10 – 20, ndz i święta 11 – 19

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł,

wrzuć nam coś do kapelusza :)

Wesprzyj jednorazowo

Wdzięczny Zespół Calisia.pl

Przeglądaj artykuły z 16 lat istnienia portalu Calisia.pl - od 2007 roku do dziś !

Opinie użytkowników:

Te artykuły mogą cię zainteresować